Kerkstraatbomaanslag

Kerstraatbom
Plaats Nedbankgebouw, Kerkstraat, Pretoria, Zuid-Afrika
Coördinaten 25° 45′ ZB, 28° 11′ OL
Datum 20 mei 1983
Tijd 16:30 uur
Doelwit Suid-Afrikaanse Lugmag
(de facto Nedbank)
Wapen(s) autobom
Motief Strijd tegen apartheid
Doden 19
Gewonden 217
Dader(s) Freddie Shangwe
Ezekial Maseko
Verdachte(n) Hélène Passtoors[1]
Klaas de Jonge[1]
Aboobaker Ismail
Guido Van Hecken[1]
Kerstraat, Pretoria (Zuid-Afrika)
Kerstraat, Pretoria
Kerstraat, Pretoria

De Kerkstraatbomaanslag (Afrikaans: Kerkstraatbom(ontploffing); Engels: Church Street bombing) vond op 20 mei 1983 plaats toen een autobom afging in de Kerkstraat in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria. De aanslag werd gepleegd door de Umkhonto we Sizwe, de militaire vleugel van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). De aanslag kostte 19 mensen, waaronder twee daders, het leven en verwondde 217 mensen.[2][3] De Kerkstraatbomaanslag was een van de dodelijkste aanvallen van het ANC tijdens de gewapende anti-apartheidsstrijd.

De aanslag bestond uit een autobom die voor het Nedbankgebouw aan de Kerkstraat geplaatst was. De auto werd uit het buitenland ingevoerd door Guido Van Hecken, huidig voorzitter van Oxfam Solidariteit in België en geleverd door Hélène Passtoors[4]. De bom moest tijdens de vrijdagmiddagspits om half vijf 's middags afgaan. Het doelwit was het nabijgelegen hoofdkantoor van de Suid-Afrikaanse Lugmag (SALM). Omdat de bom tijdens het begin van de avondspits afging, trof deze vooral burgers. De bom ging 10 minuten te vroeg af, wat ervoor zorgde dat twee van de zich nog voorbereidende daders, Freddie Shangwe en Ezekial Maseko, tijdens de aanslag omkwamen. Minstens 20 ambulances brachten de doden en gewonden naar omliggende ziekenhuizen.

  1. a b c Hélène Passtoors blikt terug op haar dagen als soldaat naast Nelson Mandela, HUMO, 10 december 2013, geraadpleegd op 21 oktober 2016.
  2. "1983: Car bomb in South Africa kills 16", BBC. Geraadpleegd op 14 maart 2015.
  3. "ANC Mastermind Campaign Justifies Pretoria Church Street Blast", SAPA. Gearchiveerd op 15 juli 2007. Geraadpleegd op 14 maart 2015. (gearchiveerd)
  4. Hélène Passtoors blikt terug op haar dagen als soldaat naast Mandela. Gearchiveerd op 15 april 2019.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search